Emília Vášáryová: Nerada pozerám kinofilmy v televízii

Výnimočná žena, umelkyňa, tohoročná laureátka ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a držiteľka pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy Emília Vášáryová si včera počas slávnostného večera prevzala symbolickú cenu. Svoj nadhľad ukázala už počas jej odovzdávania, keď hneď ako prvé skonštatovala: „Dúfam, že ľudia po mne nebudú veľmi šliapať, že ma budú obchádzať.“ A promptne dodala: „Myslela som, že ešte chvíľu počkáte a dáte mi to, až keď umriem.“ V rovnakom tóne začala aj náš mini-rozhovor.

 

 

emilia_vasaryova_chodnik_slavy

V úvode slávnostného odovzdávania ceny pani Reháková (zakladateľka Filmového chodníka slávy) spomenula, že na konte máte spolu už 26 ocenení, dnes ste si prebrali 27. cenu. Predsa však mám pocit, že táto je iná, nie je za konkrétnu úlohu, ale za Vaše celoživotné dielo a prínos. Pre Vás je to aký pocit?

 

Neviem. Ešte sa neponáhľam. Snáď ešte niečo urobím. Budem sa musieť snažiť, aby to neplatilo, že som už skončila. (smiech). Môj život sa ešte nekončí.

 

To nik z nás nepredpokladá, skôr s obdivom sledujeme a tešíme sa, čo všetko stíhate. Máte popri práci vôbec čas na sledovanie filmov alebo v nich len hrávate?

 

Málokedy. Ale napríklad včera sme sa s pánom Markom Škopom vrátili z Thessaloník, kde bol veľký medzinárodný festival. Tam som si povedala, že si sadnem a pozriem si ten film. A tak som si pozrela Evu Novú. A aj teraz som si pozrela Medenú vežu. Tú som videla už jeden-dvakrát a teraz tretíkrát. Pretože to nechce žiadnu televíznu obrazovku. Tá kamera je taká skvelá. Pán Krška (Karol Krška, kameraman filmu Medená veža – pozn. red.) bol určite jeden z najlepších európskych kameramanov a nádherne ten film nasnímal. Je radosť vidieť ho na širokom plátne.

Nerada pozerám kinofilmy v televízii. A keď môžem, tak sa idem pozrieť do kina. Som dosť veľký filmový fanúšik. Naposledy som videla film Mladosť a film Čistič a z oboch som bola nadšená.

 

Hovoríte, že ste filmový fanúšik… Máte nejaký filmový sen – métu? Možno ste čítali knihu, pri ktorej ste si vedeli predstaviť scenár, v ktorom by ste chceli hrať…

 

Nemám filmové sny. Mne sa dokonca ani normálne nesníva (smiech). Takže… Ja si vždy radšej počkám, čo mi padne do lona.

 

Spomenuli ste Evu Novú. Pred sebou máte šnúru, snímku idete prezentovať do viacerých slovenských miest. Ako hodnotíte film a spoluprácu s režisérom Markom Škopom?

 

Je to báječný človek. Som šťastná, že som sa s ním stretla. Je to taká moja krv, veľmi si rozumieme. Dnes môžem povedať, že je to už môj priateľ. Veľmi sa teším, že ten film uzrel svetlo sveta, že ma naň prehovoril, že sme to nakoniec robili spolu.

 

emilia_vasaryova2

 

Na základe čoho si vyberáte filmy? Prečo práve Eva Nová áno a iný film možno nie?

 

Pretože mi vždy veľmi záleží na tom, kto za mnou príde, kto to chce točiť, s akou témou prídu, s akou látkou, ako je to napísané, kto tam bude hrať vedľa mňa, akých mi ponúknu kolegov, kto to bude snímať, kde sa to bude odohrávať atď. To sú všetko veci, ktoré dlho zvažujem. Veľmi dlho zvažujem, až potom poviem, či áno alebo nie.

 

Máte za sebou dlhoročné skúsenosti z rôznych sfér. Nelákalo Vás niekedy sadnúť si aj na režisérsku stoličku?

 

Nie! Veď to je najťažšie, jedno z najťažších povolaní na svete. Režisér je vlastne stále jednou nohou v krimináli, aby som to takto povedala. Veď to je hrozné. Oni musia zohnať peniaze, potom s nimi hospodáriť, musia sa o všetko starať sami… Je to veľmi ťažká profesia. V živote by som to nechcela. A veľmi ich za to obdivujem. Všetkých, ktorí sa na to dajú, ktorí to vedia, sú odvážni, napíšu scenáre, zoženú si peniaze… Je to obdivuhodné.

 

Anna Predmerská

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.