Drobci chcú deťom ukázať slobodu, radosť a uvoľnenie

Rozhovor s Vandou Raýmanovou

 

Vanda Raýmanová je slovenská animátorka a režisérka, ktorá sa venuje predovšetkým filmovej tvorbe pre deti a spolu s Katarínou Kerekesovou je jednou z priekopníčok súčasnej večerníčkovej tvorby na Slovensku. IFF Bratislava dnes doobeda uviedol v predpremiére jej nový televízny seriál Drobci (The Tots, 2016).

 

DROBCI_01_PREDSTAVENIE_00173-990x557

 

EK: Diváci MFF Bratislava sú úplne prví, ktorí uvidia tvoj nový večerníčkový seriál. O čom je a ako dlho si na ňom pracovala?

 

VR: Je to séria zábavných  animovaných krátkych filmov pre najmenšie deti  o dvoch bratoch, ktorí  vďaka svojim nápadom zažívajú  rôzne životné situácie a vďaka tomu spoznávajú hlavne seba samých.  Séria vychádza z postáv a poetiky krátkeho filmu Kto je tam ?, ktorý zaujal deti naprieč kultúrami a považovala som to za dobré tvorivé východisko pre sériu venovanú téme detskej hry. Drobcov tvorí sedem zábavných príbehov , v ktorých je kopec srandy, veľa hračiek  a temperamentná hudba. Seriál vznikol  vďaka  koprodukcii s RTVS a finančnej podpore Audiovizuálneho fondu. Samotná výroba nám trvala dva a pol roka, tomu však predchádzala  takmer dvojročná fáza vývoja.

 

EK: Tvoj predchádzajúci detský film sa volal Kto je tam? a bol o tom, ako je možné hravou spoluprácou prekonať strach. Čo poradia Drobci svojim detským divákom?

 

VR: Som rada , že si sa opýtala čo poradia  a nie  aké výchovné posolstvo prinesú . Drobci  chcú deťom ukázať  slobodu, radosť a uvoľnenie , ktoré im môže priniesť  hra. Takže im poradia, aby sa veľa hrali, aby sa naučili snívať a fantazírovať, lebo  to robí znesiteľnejším život , ktorý žijeme. Tiež by som bola rada, keby im tieto  príbehy pomohli pochopiť, že v rovnakej situácii sa dvaja ľudia nesprávajú rovnako , čo ich môže učiť  empatii a tolerancii . Mojím primárnym cieľom je ale ich zábava, lebo pozitívne podnety všetci veľmi potrebujeme.

 

EK: Ako vymýšľaš svoje detské filmy? Ako si vyberáš tému a ako formu?

 

VR: Na toto ja neviem  celkom jasne odpovedať. Žijem svoj život , pozorujem okolie a snažím s a venovať témam , ktoré ma zaujímajú.  Tak nejak som sa našla v detskej tvorbe svoj zmysel. Výroba animovaného  filmu je časovo mimoriadne náročná a tvorba pre deti má nielen nesmierny psychologický význam, ale aj  lepšie distribučné využitie. Zároveň mi umožňuje miešať racionálne s iracionálnym a tvoriť slobodne , v duchu detského  myslenia , ktoré nie je poznačené ani konvenciou ani  morálkou a  to sa mi na tom páči.   No a kým realizujem jeden projekt , v hlave mi zatiaľ narastie ďalší a tak sa postupne posúvam  od témy k téme, iba technika ostáva rovnaká. Mám  totiž veľmi rada 2D animáciu  a tak ju  rozvííjam rôznymi spôsobmi.  Tvorba pre deti ma napĺňa a pevne verím , že Drobci  zaujmú a pobavia aj detských divákov.

 

Eva Križková

 

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.