Tipy na utorok

Festival sa nám postupne chýli ku koncu. Vďaka voľnu si však môžete vychutnať viaceré filmy aj v priebehu dnešného dňa. Premietania budú prebiehať v poobedňajších hodinách v Kine Lumière a v Kine Mladosť.

 

O 16:00 si v Mladosti môžete pozrieť jeden zo súťažných hraných filmov, Streda, 9. Máj, hraný debut iránskeho režiséra Vahida Jalilvanda. Jalal, hlavný hrdina príbehu, zverejní v teheránskom denníku netradičný inzerát. Ponúka desaťtisíc amerických dolárov človeku, ktorý ich potrebuje. Pred jeho domom sa postupne zhromažďujú skupiny ľudí, nad situáciou preberá kontrolu polícia. Vyzýva ľudí, aby sa upokojili, inak ich budú musieť rozohnať. Dve ženy sa však odmietajú vzdať lákavého daru: Setareh, 19-ročné tehotné dievča, a Leila, Jalalova bývalá snúbenica…

 

wednesdaygr

 

Do  Kina Lumière môžete prísť na dokumentárny film Chuck Norris vs komunizmus. Rumunská režisérka Ilinca Calugareanu v ňom vykresľuje situáciu v Rumunsku v polovici 80. rokov minulého storočia, kedy sa sem začali dostávať pašované VHS kazety s hollywoodskymi béčkovými filmami a diváci sa tak postupne zoznamovali s hrdinami akými boli Chuck Norris, Sylvester Stallone či Jean-Claude van Damme. Fascinovali tak deti a mladých ako aj ich rodičov. Rumuni zrazu videli ako funguje život v slobodnom svete, kde majú plné supermarkety jedla, nápaditú módu, štýlové autá… Poukazuje na silu vplyvu filmu na jednotlivcov a aj celú spoločnosť. Film bude premietaný v druhej kinosále (K2) od 16:15.

 

 

Kosovský režisér Visar Morina divákom ponúka snímku Tato, ktorá je jeho celovečerným režijným debutom a zároveň oficiálnym nominantom Kosova na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Téma, ktorá sa príbehom nesie, je aktuálnou hlavne v poslednej dobe, keďže pripomína utečenecké príbehy. Rozpráva o 10-ročnom Norim, ktorý si spolu s otcom privyrába predajom cigariet. Príbeh sa odohráva v 90. rokoch v predvojnovom Kosove. Noriho otec sa snaží utiecť, ideálne bez syna. Po nehode, kedy Nori končí v nemocnici, sa mu to aj podarí. Tvrdohlavý chlapec však otca nájde až v Nemecku, a konfrontuje ho s nepríjemnými otázkami o tom, prečo ho nechal samého, prečo ho opustil. Snímku si môžete pozrieť o 18:15 v Kine Mladosť.

 

O 20:30 budete mať na výber z dvoch filmov. V Kine Lumière premietnu film Olivera Hermanusa Nekonečná rieka. Zobrazuje dvoch hlavných hrdinov, vdovu a vdovca, ktorí po ťažkých ranách osudu hľadajú útechu spoločne, jeden v druhom. V kine Mladosť si môžete pozrieť film autorky divadelných hier, scenáristky a režisérky Leslye Headland Milenci tých druhých. Romantická komédia je vlastne hľadaním odpovede na otázku, či muži a ženy dokážu byť iba priateľmi. Uvažuje nad ňou cez hlavných protagonistov Jaka a Lainey, ktorí spolu pred mnohými rokmi prišli o panictvo. Obaja riešia svoju sexuálnu posadnutosť, opakované nevery a samodeštrukčné sklony v rovnakej terapeutickej skupine. Keď sa po rokoch opäť stretávajú, sľúbia si, že svoje priateľstvo udržia v čisto platonickej rovine. Či sa im to podarí môžete zistiť už dnes večer.

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.