Tipy na sobotu

Festival je už v plnom prúde a my vám opäť prinášame niekoľko tipov na filmy, ktoré by vás mohli zaujať.

 

Dnes môžete vidieť dva z troch filmov, ktoré sú nominované na Cenu LUX. Od roku 2007 ju udeľuje Európsky parlament. Snaží sa tak popularizovať pôvodnú „domácu“ kinematografiu, takže do súťaže sa môžu prihlásiť filmy, ktoré vznikli v členských krajinách EÚ. Odborná porota vyberie tri filmy, ktoré sa premietnu v Európskom parlamente a poslanci rozhodnú o víťazovi. Minuloročným víťazom sa stal film Ida. Tento rok sú nominované snímky Mediterranea, Mustang a Lekcia.

 

Mediterranea je dielom Jonasa Carpignana. Rozpráva príbeh dvoch afrických priateľov, ktorí sa za vidinou lepšej budúcnosti plavia z Afriky do  Talianska. Napriek tomu, že prekonajú strastiplnú cestu, ani v novom prostredí nenachádzajú pokoj. Film rieši jednu z najaktuálnejších a najzávažnejších tém dnešných dní – migráciu. Samotnému režisérovi nie je stret kultúr cudzí, keďže vyrástol v zmiešanej rodine Taliana a Afroameričanky. Ak táto pálčivá problematika zaujíma aj vás, buďte od 13:15 v Kine Lumière.

 

mediterranea

 

Film autorskej dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov Lekcia ponúka príbeh bulharskej učiteľky, ktorá svojim študentom vštepuje, čo je správne a čo nie. Kvôli bezútešným ekonomickým problémom sa však sama dostáva do neriešiteľnej situácie. Autori poukazujú na silu peňazí, ktorých nedostatok ľudí privádza do extrému, ničí ľudskú dôstojnosť. Film sa premieta od 15:45 v Kine Mladosť.

 

the_lesson

 

V kine Nostalgia sa od 18:00 môžete dozvedieť o mužovi, ktorému chýbalo 13 minút na to, aby zmenil chod svetových dejín. Georg Elser, hudobník a tesár, sa v roku 1939 pokúsil spáchať atentát na Hitlera. „Führer“ však odišiel skôr než časovaná bomba stihla vybuchnúť. Režisér Oliver Hirschbiegel sa osobnosťou Hitlera zaoberal už vo filme Pád Tretej ríše (2004) a vyslúžil si ním nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Tentokrát mapuje cez postavu muža vzostup fašizmu, ktorý cítiť aj v odľahlých častiach ríše. Predstavuje motívy zúfalo milujúceho veriaceho katolíka, ktoré ho vedú k snahe zabiť.

 

ELSER Bild 56 Artur Nebe (Burghart Klaußner) Georg Elser (Christian Friedel) Heinrich Müller (Johann von Bülow) Foto: Bernd Schuller Tel: 0049-171-1934908

 

V Kine Lumière o 18:30 slávnostne odovzdajú ocenenie tohoročnej laureátke Emílii Vášáryovej za dlhoročnú umeleckú tvorbu. Súčasťou večera bude aj premietanie obľúbeného filmu Medená veža (1970).

 

vasaryova

 

O 21:15 si v Kine Lumière môžete pozrieť nedávno odpremiérovaný film True Štúr a dozvedieť sa tak o fámach, ktorými bol tento velikán našich dejín opradený. Režisér filmu Michal Baláž spojil hraný film s dokumentárnymi prvkami, animáciou a detektívnym príbehom, aby upútal mladých divákov. Či sa mu to podarilo, môžete zhodnotiť sami.

 

true_stur

 

Ak ste filmoví fajnšmekri, nenechajte si ujsť obľúbenú Papučovú noc. Začína sa o 23:59 filmom Elektrické boogaloo (2014) Marka Hartleyho, od 2:00 pre vás máme pripravenú snímku Menahema Golana Delta Force (1986) a skoré ráno o 4:15 zavŕšime dielom Joela Silberga Brejkuj (1984).

 

electric_boogaloo

 

Láka vás zábava, ruch a smiech? Zastavte sa večer v našej festivalovej kaviarni Gorila.sk Urban Space. Od 22:30 sa tu uskutoční súťaž v improvizovanom dabingu VHS Karaoke Battle a od 23:59 si môžete zatancovať, lebo Bulb zahrá svoj hudobným live set.

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.