Festivalový sprievodca 12.11. (sobota)

Druhý festivalový deň je nabitý nie len filmami ale aj osobnými úvodmi k filmom a sprievodnými akciami. Zorientovať sa v programe a vybrať si z neho to najlepšie vám pomôže náš festivalový sprievodca.

 

Filmové tipy dňa

 

Cenu poroty a Cenu divákov  – dve hlavné ceny z tohtoročného festivalu Sundance si odniesol americký herec a režisér Nate Parker za svoj celovečerný debut Zrodenie národa (The Birth of a Nation, 2016). Okrem réžie je autorom scenára a vo filme stvárnil hlavnú postavu Nata Turnera,  ktorý v roku 1831 viedol vo Virgínii povstanie čiernych otrokov. Podobne ako 12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave, 2013) od Steva McQueena, sa Parker zaoberá  podrobnosťami tohto zločinu, každodennou ohavnosťou otroctva 19. storočia. Zrodenie národa je film, o ktorom sa hovorí aj ako o kandidátovi na Oscara a do širokej kinodistribúcie sa u nás nedostane. MFF Bratislava teda ponúka  jedinečnú príležitosť vidieť ho na veľkom plátne.

(17.00, kino Nostalgia)

 

the-birth-of-a-nation-5

 

Pre fanúšikov slovenskej filmovej produkcie festival uvedie dokumentárny film 5. Október (5 October, 2016), ktorý momentálne rezonuje na festivaloch po celom svete. Medzinárodne oceňovaný slovenský fotograf a kameraman Martin Kollar sa rozhodol nakrútiť brata čakajúceho na životne dôležitú operáciu. Jeho režijný stredometrážny debut 5. Október sa dostal do oficiálneho výberu 45. ročníka prestížneho festivalu v Rotterdame, kde bol aj odpremiérovaný.

(13.45, kino Lumiére (K2))

 

5okt

 

Jedným z dlho očakávaných filmov v súťažnom výbere, ktorý azda najlepšie vystihuje umelecký potenciál svojho tvorcu, je prvotina Bogdana Miricu s názvom Psy (Câini, Dogs, 2016). Dramatický triler mal premiéru v rámci sekcie Un Certain Regard na festivale v Cannes a získal cenu FIPRESCI, čo iba dokazuje silnú kontinuitu filmárov rumunskej novej vlny.

(20.00, kino Lumiére (K1))

BOB_1_16408_102712

 

Osobné uvedenia filmov

 

Film Generácia ’68 v sekcii Focus: Chorvátsko dnes osobne uvedie režisér Nenad Puhovski. Po projekcii bude nasledovať diskusia, do ktorej sa zapojí aj herec a režisér Rade Šerbedžija, ktorý si prebral na Oficiálnom zahájení festivalu Cenu MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Prostredníctvom tejto snímky vzdáva autor hold generácii, s ktorou ho spája mladistvý entuziazmus a myšlienka revolúcie založená na motte „buďme realisti, žiadajme nemožné“, ktorá zmení svet.

(18:00Kino Lumière (K2))

 

Generation_68

 

Kultový erotický film režiséra Stanleyho Kubricka Spaľujúca túžba uvedie chorvátsky herec Rade Šerbedžija, ktorého vo filme aj uvidíme. Freudovský príbeh situovaný do Viedne na začiatku 20. storočia preniesol Kubrick do súčasného New Yorku v predvianočnom čase, pričom do hlavných úloh obsadil slávnu hereckú a vtedy ešte manželskú dvojicu Tom Cruise – Nicole Kidman. Sekundujú im mená ako Sydney Pollack, Alan Cumming či Rade Šerbedžija, ktorý sa predstavil v jednej zo svojich najpamätnejších úloh čudáckeho majiteľa obskúrnej požičovne kostýmov.

(22:30, Kino Mladosť)

 

fhd999EWS_Rade_Serbedzija_002

 

Sprievodné podujatia

Workshop: Elektrosluch Mini City

Elektrosluch je zariadenie na počúvanie elektromagnetických polí, skrytej dimenzie reality všade vôkol nás. Za posledných pár rokov si našlo obľubu u hudobníkov, terénnych nahrávačov, svetoznámych sound-dizajnérov, ale aj hľadačov duchov. Účastníci workshopu si ho budú môcť poskladať (s pomocou jeho otca, Jonáša Grusku) a následne otestovať v uliciach mesta. Počet účastníkov obmedzený – registrácia online.

(13:00 – 17:00, ProgressBar)

 

elektrosluch1

 

Študentské filmy – AKU Banská Bystrica, FTF VŠMU Bratislava

Pásma krátkych filmov z aktuálnej produkcie dvoch najvýznamnejších slovenských filmových vysokých škôl. Spoznajte filmový jazyk nastupujúcej generácie slovenských filmárov.

(16:30, 18:00, Gorila.sk Urban Space)

 

student

 

Koncert: Lazer Viking, Sabrehart, Genuine Jacks

Spojenie dvoch žánrovo nesúrodých skupín Lazer Viking a Sabrehart vyhadzuje žánrové hranice oknom a prichádza s nekompromisným schizofrenickým popom. Po nich prichádza na pódium Genuine Jacks s popovým drivom Nirvany v kombinácií s ozvenami toho najlepšieho z 60s beatu a 70s posto-punku. O afterparty sa postarajú Voodoo Beats a Garage Knight Riders Djs.

(20:00, Fuga)

 

sabrehart-e1476899925322

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.