Festivalový sprievodca 11.11. (sobota)

Medzinárodný filmový festival Bratislava otvoril kinosály už po 19. raz a prináša mimoriadne bohatý program a zaujímavých hostí. Preto sme pre vás pripravili prehľadného „festivalového sprievodcu“, ktorý vám pomôže zorientovať sa vo filmoch aj v bohatom sprievodnom programe.

Pre držiteľov akreditácie je pripravený prehľadný systém rezervácií cez internet. Nezabudnite prísť najneskôr 5 minút pred začiatkom programu, aby vám rezervácia neprepadla. V prípade, že máte záujem o jednorazovú vstupenku zakúpite ju na všetkých projekčných miestach festivalu alebo v Akreditačnom centre v Kine Lumiére.

 

Filmové tipy dňa

 

Chuť cementu (Taste of Cement 2017) – 15:30, Kino Mladosť

Snímka Chuť cementu (Taste of Cement 2017) sýrskeho režiséra Ziada Kalthouma,výstižne pomenúva problémy a reflektuje situáciu na Blízkom východe. Ďalší festivalový hit, nominovaný na Európsku Filmovú Cenu a čerstvý víťaz prestížnej Ceny Doc Alliance, rozpráva o sýrskych robotníkoch pracujúcich v Bejrúte na stavbe mrakodrapov. Príbeh o mužoch odrezaných od okolitého sveta i svojej krajiny využíva esejistické a poetické postupy, čím Kalthoum potvrdzuje povesť jedného z najosobitejších mladých filmárov svojho regiónu.
 
 

 

Zrno (Grain, 2017 – hosť: herec Jean-Marc Barr) – 17:30, Kino Lumiére K1

Návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Bratislava budú mať, ako prví na Slovensku, možnosť vidieť snímku Zrno (Grain, 2017), v ktorej hosť bratislavského festivalu Jean-Marc Barr stvárnil postavu profesora Erola Erina, odborníka na genetiku rastlín. Snímka držiteľa Zlatého medveďa za film Med (Honey, Bal, 2010), Semiha Kaplanoğluho, je inšpirovaná Súrou Al-Kehfovi, ktorá bola základom pre mystickú odnož Islamu. Čiernobiely meditatívny film viacerí recenzenti prirovnávajú ku Tarkovského Stalkerovi. V postapokalyptickej budúcnosti, kde komunitné farmy z neznámych dôvodov spustošila genetická kríza, je spoločnosť rozdelená na dve časti. Elity obývajú pozostatky miest ovládané korporáciami a ohraničené magnetickými stenami, zatiaľ čo geneticky nekompatibilní prisťahovalci žijú v oblastiach takzvanej Mŕtvej pôdy, kde obyvateľstvo sužujú sucho a epidémie. Hlavnou postavou je profesor Erol Erin žijúci v chránenej komunite. V jednej chvíli sa však musí vydať na cestu za genetikom Cemilom Akmanom, ktorý azda pozná odpovede na závažné otázky.

 

Trailer na film

 

Sprievodný program

 

Master Class: Denis Côté 17:00, Kino Lumière K2 (po filme Tvoja koža, taká jemná)
Denis Côté je hviezdou severoamerického nezávislého filmu a miláčikom prestížnych festivalov ako Locarno a Berlinale. Bratislavskému publiku bude na svojom moderovanom master classe hovoriť nielen o prelínaní dokumentu a fikcie v jeho tvorbe ale aj o étose nezávislosti vo filmovej tvorbe.

 

Hostia

 

Denis Côté – Kino Lumiére K2 15:30 – Tvoja koža, taká jemná (A Skin So Soft, 2017)

 

Denis Côté – Kino Mladosť 20:00 – Beštiár (Bestiaire, 2012)

 

Jean-Marc Barr – Kino Lumière K1 17:30 – Zrno (Grain, Buğday 2017)

 

Ermin Bravo (herec) – Kino Lumière K1 15:30 – Chlapi neplačú (Men Don’t Cry, Muškarci ne plaču, 2017)

                                     – Kino Lumière K1 17:30 – Zrno (Grain, Buğday 2017)

 

Katie Davies (režisérka) – Kino Lumière K2 18:30 – Osobitný systém (The Separate System, 2017)

 

Thomas Fürhapter (režisér) – Kino Lumière K2 20:15 – Tretia možnosť (The Third Option, Die dritte Option, 2017)

 

Marek Jasaň (Tutti), Mária Pinčíková (De Luxe), Barbora Sliepková (O sestre), Michal Fulier (Yours), Gregor Valentovič (Čína), Barbora Bárková (Kontrast) – Kino Lumière K2 14:00 – Študentské filmy: VŠMU Bratislava

 

 

Divácka súťaž

 

Nezabudnite hlasovať po projekciách za svojho favorita. Po sčítaní hlasov tak rozhodnete o udelení Ceny divákov.

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.